Skola Sedlare slika za sajt

Подручно одељење Суботица

 

Школа у Суботици

 

            Прва зграда школе била је „чатмара“ и налазила се у југозападном делу села, близу Ресаве. У то време са децом је радила учитељица Милица Јовић. Ђаци су слабо знали српски јер им је матерњи језик био влашки, па је формирано припремно одељење за учење српског језика. Тада је у школи радило пет разреда. Школске 1929/1930. године у школу долазе учитељи Мија и Барница Дугоњић из Хрватске, па заједно са Милицом раде на образовању деце у школи. Зграда школе се састојала од три просторије. Средњу учионицу учитељ Мија је користио као музеј, где је са колегама и ђацима формирао поставку старих предмета. Школа је у то доба имала око 100 ученика. Организоване су пољопривредне и здравствене изложбе. У школи је формирано Соколско друштво, а поред ученика чланови су били и омладинци из села.

Нова зграда школе од тврдог материјала подигнута је у центру села 1933. године. Након избијања Другог светског рата, учитељи Мија и Барница напуштају Суботицу. Замениле су их читељице Рада и Анка Кнежевић. У школи је радио велики број учитеља и васпитача: Милка Димитријевић, Нада Митровић, Милева Поповић, Снежана Ранитовић, а најдуже су се задржали брачни пар Стеван и Радмила Траиловић, који су у Суботици остали до пензионисања.

Школске 1977/78. године долазе учитељи Митић Мирослав и Илић Зорица. Школска зграда је већ била доста руинирана и захтевала је реновирање. Осамдесетих година, уз помоћ родитеља и Месне заједнице, извршена је поправка школе. Школско двориште је ограђено и засађено украсно дрвеће и четинари. Те године је у школи поред поменутих учитеља радила и учитељица Ранитовић Снежана, а припремно одељење је водила васпитачица Надежда Гаџић. Касније је припремно одељење преименовано у предшколску групу и припојено вртићу у Свилајнцу.

 

Subotica skola

  Школа у Суботици, 2017. година

Од осамдесетих година па до данашњих дана, у овој школи је радио велики број учитеља. Број деце је са годинама опадао, а са тим и потреба за новим учитељима.

Захваљујући помоћи Општине Свилајнац, школа је 2005. године у потпуности реновирана. Добила је централно грејање, нови намештај и савремена учила.

Данас школу у Суботици похађа 18 ученика распоређених у 2 комбинована одељења и 10 ученика у предшколској групи. У школи раде учитељице Ивана Бојовић и Милица Шћеповић, као и васпитачица Јулијана Калиновић.