Skola Sedlare slika za sajt

Подручно одељење Роанда

Школа у Роанди

 

По завршетку Првог светског рата, на почетку 1919. године, донета је одлука да се у Роанди оснује школа. У намери да ово село добије школу предњачили су повратници из рата, који су током рата увидели значај писмености. Формиран је први Школски одбор и почетком пролећа почела је обнова старе општинске куће за потребе основне школе. У јесен 1919. године, у село је дошао први учитељ Радоје Зечевић.

Roanda skola

Школа у Роанди, 2017. година

Прве школске 1919/1920. године у први разред уписан је 21 ученик, узраста између 7 и 10 година. Први учитељ је радио само неколико месеци, а касније га је заменио Светолик Митровић. У првим годинама рада, школа у Роанди се суочила са отпором једног броја родитеља који су одбијали да шаљу децу на наставу, иако су сви на почетку подржавали идеју о оснивању школе. Због тога је Школски одбор био принуђен да кажњава оне чија су деца изостајала из школе. Било је тешкоћа највише због политичких превирања која су утицала на формирање правилног односа према образовању. То је утицало и на резултате рада школе у прве две школске године.

Четвороразредна школа у Роанди имала је два учитеља од 1927. године до избијања Другог светског рата. За све то време одзив ученика за похађање школе није био задовољавајући. Због нередовног похађања часова и понављања, скоро једна трећина ученика није завршавала четворогодишње школовање. У Роанди је 29. октобра исте године извршен попис свих неписмених између 11 и 25 година старости. Након тога организован је аналфабетски течај по одобрењу начелства Ресавског среза. Од 1930. године у селу су радила два одељења течаја који је имао 44 полазника. Школа у Роанди од маја 1936. године носи име „Јанко Веселиновић“. Учитељи школе су тада становали у селу. Организовали су разне активности и саветовали мештане како да организују домаћинство.

Данашња зграда школе у Роанди подигнута је 1948, а од 1964. године постала је издвојено одељење матичне школе у Седлару. Од тада па до данас, више пута је обнављана. Данас школу похађа 9 ђака, под будним оком учитељица Славице Лазаревић и Маје Mитровић.